Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση που επηρεάζει το μεταβολισμό και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είτε λόγω μείωσης της παραγωγής της ινσουλίνης είτε λόγω μη πρόσληψής της από τα κύτταρα του οργανισμού.

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθρακών και των λιπών προκαλώντας υπεργλυκαιμία, δηλαδή αύξηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα.

Σακχαρώδης διαβήτης : επιδημιολογικά στοιχεία

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου 170 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη 20ετία κυρίως λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας και της απομάκρυνσης από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Σακχαρώδης διαβήτης : τύποι

Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε τρεις τύπους :

  • Το διαβήτη τύπου 1, όπου η έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας είναι μηδενική

  • Το διαβήτη τύπου 2, όπου η ποσότητα ινσουλίνης που παράγεται δεν επαρκεί ή δεν προσλαμβάνεται από τα κύτταρα.

  • Το διαβήτη κύησης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί με τη γέννηση του βρέφους.

Σακχαρώδης διαβήτης : συμπτώματα

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο σακχαρώδης διαβήτης δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παραμείνουν για πολύ καιρό υψηλά, οι ασθενείς παρουσιάζουν ναυτία, τάση προς εμετό, ανεξήγητη κόπωση, θολή όραση, πολυδιψία, συχνουρία, έντονη αίσθηση πείνας και απώλεια βάρους.

Σακχαρώδης διαβήτης : τι κινδύνους εγκυμονεί;

Στην περίπτωση που ο διαβήτης δεν ρυθμίζεται επαρκώς, οι ασθενείς έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπεργλυκαιμία, υπογλυκαιμία και σε ακραίες περιπτώσεις να “πέσουν σε κώμα”. Στην περίπτωση που ο διαβήτης παραμείνει για χρόνια αρρύθμιστος, τότε οι ασθενείς εμφανίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, παθήσεις των νεφρών, αμφιβληστροειδοπάθειες, νευροπάθειες, αργή επούλωση των τραυμάτων που οδηγεί σε σοβαρές λοιμώξεις, διαβητικό πόδι κτλ.

Σακχαρώδης διαβήτης : ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνισή του;

Οι κυριότεροι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του διαβήτη είναι η παχυσαρκία, η κληρονομική προδιάθεση, το θετικό ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου,το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η καθιστική ζωή κτλ.

Σακχαρώδης διαβήτης : με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται;

Καθοριστική σημασία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει αφενός η εκπαίδευση του ασθενή ώστε να ακολουθεί διατροφή που δεν επιβαρύνει την πάθηση και αφετέρου να εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να ελέγχει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα του. Στόχος της θεραπείας είναι να διατηρείται το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφευχθούν οι επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης. Αυτό προϋποθέτει την υιοθέτηση συγκεκριμένης συμπεριφοράς, η οποία έγκειται σε :

  • Διακοπή του καπνίσματος

  • Υγιεινό τρόπο ζωής

  • Σωματική άσκηση

  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ

  • Στενή συνεργασία με το γιατρό

Σακχαρώδης διαβήτης : τι πρέπει να κάνει ο ασθενής για να αποφύγει τις επιπλοκές;

Ο διαβητικός ασθενής εκτός από όσα αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, θα πρέπει να :

  • Διατηρεί τη χοληστερίνη χαμηλότερη από 200 mg

  • Διατηρεί την αρτηριακή πίεση κάτω από 130/90mmHg

  • Να πραγματοποιεί οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε έτος

  • Να ελέγχει καθημερινά εάν υπάρχουν πληγές στα κάτω άκρα