Με τον όρο λοίμωξη εννοούμε πως ένας μεγάλος αριθμός μικροβίων συγκεντρώνεται σε κάποιο σημείο του οργανισμού και προκαλεί φλεγμονή. Η λοίμωξη μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε μικροοργανισμό, δηλαδή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή μύκητες. Ο όρος λοίμωξη δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο μόλυνση. Με τη λέξη μόλυνση εννοούμε τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μικροβίων, ο οποίος όμως δεν προκαλεί φλεγμονή.
Λοίμωξη : τύποι
Η λοίμωξη διακρίνεται σε εξωγενή και ενδογενή. Η εξωγενής προκύπτει ως αποτέλεσμα της εισβολής μικροοργανισμών στον οργανισμό ενώ η ενδογενής όταν προκύπτει ως αποτέλεσμα πολλαπλασιασμού της φυσικής χλωρίδας του οργανισμού.
Λοίμωξη : ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές
Οι συνηθέστερες μορφές λοίμωξης είναι οι ακόλουθες :
-
Λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
-
Λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού συστήματος
-
Λοίμωξη γαστρεντερικού συστήματος
-
Λοίμωξη ουροποιητικού συστήματος
-
Λοίμωξη κεντρικού νευρικού συστήματος
-
Λοίμωξη δέρματος και μαλακών μορίων
Λοίμωξη : αναλυτικά οι κυριότερες κατηγορίες
Η πιο συνηθισμένη κατηγορία λοιμώξεων είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση κυρίως από τον Οκτώβριο έως και το Μάρτιο. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αφορούν τις αμυγδαλές, το φάρυγγα, το λάρυγγα και την τραχεία. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι :
-
Η λαρυγγίτιδα
-
Η αμυγδαλίτιδα
-
Η φαρυγγίτιδα
-
Η τραχειοβρογχίτιδα
-
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση
-
Η ιγμορίτιδα
-
Η γρίπη
Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού οφείλονται σε βακτήρια, αφορούν την περιοχή των πνευμόνων και είναι κατά κανόνα σοβαρότερες. Αυτές είναι :
-
Η βρογχίτιδα
-
Η πνευμονία
Τα συμπτώματα των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι τα ακόλουθα :
-
Ο βήχας
-
Η κεφαλαλγία
-
Ο πυρετός
-
Η κόπωση
-
Ο πόνος στις αρθρώσεις
-
Ρίγη
-
Η απώλεια όρεξης
-
Η ρινική καταρροή ή συμφόρηση
Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος συνήθως οφείλεται στο βακτήριο Escherichia Coli, τα χλαμύδια και τα μυκοπλάσματα. Κατατάσσονται σε λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου ουροποιητικού και ανάλογα με το σημείο που εντοπίζεται η λοίμωξη διακρίνονται σε :
-
Ουρηθρίτιδα
-
Κυστίτιδα
-
Προστατίτιδα
-
Ορχεοεπιδιδυμίτιδα
-
Πυελονεφρίτιδα
Σοβαρότερη λοίμωξη από τις προαναφερόμενες θεωρείται η πυελονεφρίτιδα και ακολουθεί η ουρολοίμωξη στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και τα βακτήρια εισχωρήσουν στο σώμα προκαλώντας σηψαιμία.
Λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος
Η λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος γνωστή ως γαστρεντερίτιδα αφορά την περιοχή του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Οφείλεται σε ιούς, βακτήρια ή στην κατανάλωση μολυσμένου ύδατος και ακατάλληλων τροφών. Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι :
-
Ο εμετός
-
Η διάρροια
-
Ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς
-
Ο υψηλός πυρετός
Λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος
Οι λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σοβαρές και χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης. Οι κυριότερες από αυτές είναι :
-
Η μηνιγγίτιδα, η οποία προκαλείται από τα μικρόβια του πνευμονιόκοκκου, του μηνιγγιτιδόκοκκου και του αιμόφιλου της γρίπης και προκαλεί φλεγμονή των μηνίγγων.
-
Η εγκεφαλίτιδα, η οποία συνήθως προκύπτει από τον ιό του απλού έρπητα και επηρεάζει την κινητικότητα και το επίπεδο συνείδησης.
-
Η πολυομυελίτιδα, η οποία προκύπτει από τον ομώνυμο ιό και προσβάλλει το νωτιαίο μυελό.
Λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Οι γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους, το συγχρωτισμό, την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης προκειμένου να προστατέψουν το βρέφος και τον εαυτό τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων οι γυναίκες που αρρωσταίνουν από γρίπη ή πνευμονία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν 80% περισσότερες πιθανότητες το βρέφος που θα γεννήσουν να αναπτύξει αυτισμό. Για το λόγο αυτό η πραγματοποίηση του εμβολίου κατά της γρίπης είναι επιβεβλημένη.
Λοίμωξη στους ηλικιωμένους
Η λοίμωξη είναι η κυριότερη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της έκπτωσης της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και γι αυτό χρειάζεται αυξημένη προσοχή και έγκαιρη αντιμετώπιση. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν κυρίως όσοι ηλικιωμένοι μένουν σε οίκους ευγηρίας, νοσηλεύονται ή φέρουν βηματοδότη. Η πραγματοποίηση του αντιγριπικού εμβολίου κάθε χρόνο και του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου κάθε πέντε χρόνια κρίνεται απαραίτητη.
Λοίμωξη : πως αντιμετωπίζεται
Η αντιμετώπιση της λοίμωξης εξαρτάται από το είδος και από τον μικροοργανισμό στον οποίο οφείλεται. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών γιατί τα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά. Ειδικά στις λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς η αντιβιοτική αγωγή δεν έχει καμία θεραπευτική ιδιότητα. Ο γιατρός ανάλογα με το είδος, την έκταση και τη σοβαρότητα της λοίμωξης θα συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα προκειμένου να απαλλαχθεί ο ασθενής όσο το δυνατόν γρηγορότερα από αυτήν.
Λοίμωξη : γενικές συμβουλές πρόληψης
Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και να σας γλιτώσουν από την ταλαιπωρία μιας ενδεχόμενης λοίμωξης :
-
Ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή
-
Καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά
-
Εντάξτε το πρόβειο γιαούρτι στη διατροφή σας
-
Πίνετε άφθονα υγρά
-
Αερίζετε επαρκώς το σπίτι και το χώρο εργασίας σας
-
Αποφύγετε τους κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους
-
Μην έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους που ήδη νοσούν
-
Χρησιμοποιείτε συχνά αντισηπτικό διάλυμα
-
Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας
-
Μην καθυστερείτε την ούρηση
-
Προτιμάτε πάντα βαμβακερά εσώρουχα
-
Απολυμαίνετε καθημερινά την τουαλέτα και τους πάγκους της κουζίνας
-
Μην χρησιμοποιείτε κοινές πετσέτες